Een nieuwe start voor Richard!

Een nieuwe start voor Richard!

Richard Kluwen (48) uit Berkel-Enschot was 26 toen hij een aanval kreeg tijdens een zaalvoetbalwedstrijd. Volgens toeschouwers leek het wel alsof zijn benen onder zijn lichaam uit werden geslagen: “Toen wist ik al genoeg, want mijn vader was tien jaar eerder overleden aan MS en had dezelfde symptomen.” Ondanks zijn beperking wist hij het als golfer tot de nationale ploeg te schoppen. Nu heeft hij zijn hoop gevestigd op een behandeling in Rusland.

.

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel waardoor je onder meer verlamd kunt raken. De tijd na de diagnose was zwaar en Richard ging hard achteruit. “Het was in het begin heel lastig om het te accepteren. Je hebt je werk, je wilt voor je gezin zorgen en ik had natuurlijk de ervaring van mijn vader.”

Zo begint mijn verhaal. 48 jaar geleden om precies te zijn. Ik werd geboren in een liefdevol gezin en had een fijne jeugd. Toen ik 16 was overleed mijn vader op slechts 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van MS. Je kunt je misschien voorstellen hoe ik mij voelde toen ik 10 jaar later zelf de diagnose MS kreeg: ik was pas 26.

Mijn wereld stortte in, zeker met het beeld van de laatste periode van mijn vader op mijn netvlies gebrand.

Ik ben die eerste jaren na mijn diagnose hard achteruit gegaan en was binnen een jaar volledig afgekeurd. Na mijn zoveelste terugval heb ik een belangrijke keuze gemaakt: “Ik wil zo lang mogelijk leven om kleinkinderen te zien”. Ik werd huisvader. Ik heb dit jaren kunnen volhouden, ondersteund door mijn rollator, rolstoel en scootmobiel.

Om toch weer een doel te hebben is Richard vrijwilligerswerk gaan doen. Hij gaf onder andere presentaties op lagere scholen om te vertellen hoe het is om te leven met een beperking.

Via die organisatie kwam hij in 2002 voor de eerste keer in aanraking met de golfsport. Hij volgde een clinic op de golfbaan in Gilze-Rijen, Prise d’eau. Een nieuwe passie was geboren.

Zijn “golfcarrière” kwam in een stroomversnelling; Prise d’eau werd zijn homecourse, hij werd opgenomen in de nationale selectie van de disabled golfers van de Nederlandse Golf Federatie, speelde vele toernooien en wedstrijden in binnen- en buitenland en ontving in 2011 van de Nederlandse Golf Federatie als eerste de award voor beste Nederlandse gehandicapte golfer!

In de jaren die volgden zijn er hele mooie dingen gebeurd. Het golfen heeft hem op sportief en lichamelijk gebied heel veel gebracht. Hij heeft vele toernooien mogen spelen en eindigde in zijn categorie vaak als eerste. De speciale golfkar, zijn paragolfer, heeft hem geholpen om Nederlands, Europees en wereldkampioen te worden.

Inmiddels ben ik 22 jaar verder en gaat het sinds een jaar slechter met me. De MS is sterker dan de medicijnen die de ziekte moeten remmen. Hierdoor wordt mijn leven steeds zwaarder en wordt het steeds moeilijker voor me om voor mijn gezin te zorgen. Het gaat langzaam de andere kant op; mijn gezin zorgt nu vooral voor mij. Mijn vrouw en kinderen doen dit met alle liefde en niets is hen te veel maar ik vind het zwaar om dit te accepteren. Vooral omdat er een behandeling bestaat die mij een stuk van mijn leven kan teruggeven.

Lees hier het hele verhaal van Richard en help hem naar Moskou!!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *