Wat is een handbike

Wat is een handbike

Je hebt verschillende soorten handbikes een aankoppel handbike en een vastframe handbike. Een aankoppel handbike bevestig je aan een rolstoel en zo kun je, je dan verplaatsen. Aankoppelhandbikes worden meestal als vervoersvoorziening gebruikt en door de WMO verstrekt. Denk hierbij aan boodschappen doen, op visite gaan en zoals ik naar afspraken gaan in het ziekenhuis, zodat je toch actief in de buitenlucht bezig bent.

Een handbike is een aangepaste fiets die je met je armen voortbeweegt. Door met je armen de handbike voort te bewegen verplaats je jezelf als het ware. Je zou hier wel mee kunnen sporten, maar erg gemakkelijk gaat dit niet, de fiets is wat zwaar en door je rolstoel zit je wat hoger; waardoor je meer kracht moet gebruiken om vooruit te komen.

Een vastframe handbike is meer geschikt voor het sporten en om snelheden mee te halen. Deze handbike bestaat uit een vast frame waardoor je meer weerstand kan geven en kracht kan leveren. Het is eigenlijk een ligfiets die je met je armen voortbeweegt, waardoor je meer snelheid maakt. Met een vastframe handbike kun je ook steile hellingen nemen.

“Je kunt de aankoppel handbike en vastframe handbike ook met elektrische ondersteuning aanvragen. Zo kunnen mensen die minder spierkracht hebben, zoals Danielle, en die wel willen genieten van het handbiken en dit door de elektrische ondersteuning toch kunnen blijven doen.”

Daniëlle

Een aankoppel handbike wordt vaak als vervoersvoorziening gebruikt en via de WMO verstrekt.  De vastframe handbike kun je gebruiken als sportvoorziening om er mee 

Voor vragen of meer informatie over de WMO kun je bellen naar de Gemeente Breda 14-076, Zorg voor elkaar Breda 076 525 1515 of via internet: www.breda.nl en met je digid digitaal een afspraak aanvragen. 

Even voorstellen: Danielle van Hooff, een vrouw van 44 jaar. Ondanks alle tegenslagen ben ik positief, spontaan, vrolijk en ondernemend.

 

Welke tegenslagen bedoel je?: Bij mijn vroeggeboorte woog ik 800 gram en was 32 cm lang. De 5 e dag werd ik aan mijn maag geopereerd bij 710 gram. Niemand gaf mij kans om te overleven, maar na een half jaar kwam ik thuis! In mijn leven ben ik heel vaak geopereerd. Ik was als baby al een vechter en ook nu geef ik niet op. Door deze moeilijke start zijn mijn spieren en pezen niet goed ontwikkeld en ben ik rolstoelafhankelijk. Daarnaast zie ik maar met één oog, ben ik slechthorend en ondervind ik ook andere nare bijkomstigheden.

Wat betekent handbiken voor jou?: Vrijheid! Een paar jaar geleden heb ik het handbiken ontdekt en dat heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer zo vaak in de put zit en niet alleen bezig ben met het uitvallen van mijn lichaamsfuncties. Door met de handbike tochtjes te maken kan ik weer ontspannen en ben minder somber. Ik ben veel sterker en fitter geworden. Ik kom meer buiten en dat verhoogt mijn weerstand waardoor ik minder vaak ziek ben.

Wanneer gebruik jij een handbike?: Ik kan met de handbike mijn boodschappen doen, op bezoek gaan bij vrienden, naar de fysiotherapeut, huisarts, apotheek en het ziekenhuis. Ik ben aangesloten bij de Wielervereniging Breda waar ik kan trainen en maak regelmatig tochtjes met vrienden die ook een handbike hebben.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *