Waar draag jij hem?

Waar draag jij hem?

Sinds 1 december 2020 geldt de mondkapjes plicht in alle publieke ruimtes, dus bijvoorbeeld in winkels, in het openbaar vervoer of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een beperking. Hier is desondanks nog best veel onduidelijk over en veroorzaakt dus ook errors en onrust bij veel mensen. 

Er wordt een uitzondering gemaakt op mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking, waardoor ze het mondkapje niet zouden kunnen dragen, door een ziekte, gezondheid, ernstige ontregeling of mensen die van liplezen afhangen voor communicatie. Dat is logisch, en moreel gezien ook het beste, maar je kan deze pas op verschillende site’s gewoon downloaden en invullen zogezegd. Dit zorgt dus voor eventueel misbruik van deze belangrijke uitzonderingen.

Voor meer informatie vanuit de rijksoverheid klik dan: HIER

Dit zijn de meningen van onze stagiaires en rollmodels over de nieuwe mondkapjes plicht etc.


Dani Fijneman

Ik vind de nieuwe regels zeer verwarrend, ten eerste vind ik het super verwarrend over waar nou echt de mondkapjes op moeten, er is geen duidelijke voorbeeld, of duidelijke lijst in het algemeen met plekken waar je het mondkapje op moet. 

Het enige wat gezegd is, is dat je het mondkapje op moet in openbare ruimtes, maar wat is nu precies een openbare ruimte? want ik vind een bushokje en het busstation ook een openbare ruimte. 

naar mijn weten is het dragen van mondkapjes een advies gebleven omdat een plicht juridisch niet kan zonder een landelijke wettelijke regeling. Duidelijkheid hierover is nodig: dus hierbij denk ik aan mondkapjes landelijk in bepaalde locaties verplichten, en hier een lijst van maken.

Mijn oma kan geen mondkapjes dragen vanwege dat haar longen allebei niet meer goed werken, medische redenen. Ze kan niet een mondkapje op zonder extreem buiten adem te komen. Nu met die medische uitzonderingen, wordt extreem misbruik van gemaakt en te makkelijk aan te komen. Wie houdt zich er nou echt aan? 

OOK vind ik het wel heel speciaal dat de boa nog geen boetes kan uitgeven toen de regel in kracht werd gezegd, omdat de boa’s geen code daarvoor hadden, wie doet zijn werk niet, denk ik dan?

Steven Gerards

Het zwembad, de bioscoop, alle winkel en restaurantjes, werkgelegenheden, maar ook vind ik eigenlijk een openbare ruimte de buitenlucht. Ik heb alleen meegekregen dat per 1 december je verplicht een  mondmasker aan moet anders krijg je een boete.

Ik ga vaak naar de sportschool en voor de eerste keer moet je een mondmasker op. Ik vind dat je hem daar op moet zetten onzin, want het zijn allemaal dezelfde mensen die daar komen. Als iemand besmet was dan was iedereen al besmet op de sportschool.

In het algemeen vind ik een mondmasker wel storend, want iedereen heeft nou lak aan die 1,5 meter en iedereen is zo dom dat men denkt dat een mondmasker beschermend is, maar dat is niet zo. Een mondmasker helpt enkel als je ook die 1,5 houdt als dat niet het geval is en ook kal heb je een  mondmasker dan had je nog steeds corona kunnen krijgen van die onbekende persoon die voor je staat.

Dawid Sokolowski

Ik vind het persoonlijk nog best wel verwarrend met al die openbare ruimtes. Ik vind zelf dat je gewoon een mondkapje moet gaan dragen pas op een moment als je in de buurt van grotere groep mensen komt, maar ik heb wel een gevoel dat het in meer gevallen moet. Maar dan heb je wel weer mensen die dat dan niet doen, waardoor ik dan af en toe wel twijfel of dat het in dat geval niet perse nodig is of dat die persoon hem gewoon niet wilt dragen.

Hierdoor is het wel eens lastig om het te volgen. Ook zal er binnenkort iets van een boete komen voor als je het niet draagt waar het moet dus zou het toch wel handig zijn om het precies te kunnen weten.

Sean Eeden

Hoe ik over een openbare ruimte denk: Een openbare ruimte is bijvoorbeeld een ruimte met minstens 3 muren en een dak. Waar je gratis naar binnen kan gaan.

De nieuwe maatregelen ken ik nog niet. Maar vind het wel fijn dat mensen nu de kapjes op moeten (Ik werk in de jumbo en klanten moeten nu mondkapjes om doen in de winkels.)

Nienke Vermeulen

Mondkapjes bij het winkelen, mondkapjes bij de bibliotheek, mondkapjes op school, overal zie je mensen die mondkapjes dragen. Sommige dragen het zelfs buiten, maar waar moet je het nou echt op doen? En gelden die regels ook voor iedereen, of worden er soms uitzonderingen gemaakt? Niemand heeft hier echt een goed antwoord op, behalve de overheid: ‘Het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes en overdekte ruimtes is verplicht vanaf 1 december 2020’.

Nou, dat is duidelijk toch, mondkapjes in openbare en overdekte ruimtes dragen… Maar wat valt er onder een openbare en overdekte ruimte? Moet je er dan ook een in je eigen huis dragen? Want ja… dat is een overdekte ruimte. En moet je er dan ook een buiten dragen tijdens het uitlaten van je hond op de stoep? Het is een beetje onduidelijk waar het nou echt verplicht is. 

Een openbare ruimte is bijvoorbeeld een supermarkt, een school, een kledingwinkel, een apotheek, etc. Zorg ervoor dat je hier altijd een mondkapje op draagt, zo zit je altijd goed. Het dragen van een mondkapje buiten op straat hoeft natuurlijk niet, maar probeer er altijd eentje bij te hebben, voor het geval dat je er toch eentje op moet.

Sasja Lammerse

Het is al algemeen bekend dat je in de bus en in de winkel/supermarkt een mondkapje op moet. Maar er zijn veel plekken die vraagtekens bij mij opbrengen. Moet je bijvoorbeeld ook een mondkapje op in het park of bij een bushalte. Dit zijn ook openbare ruimtes. Dan zou je misschien denken dat het met binnen en buiten te maken zou hebben. Als je ergens binnenkomt moet je een mondkapje op maar moet je dan op de markt geen mondkapje op omdat het een niet overdekte ruimte. 

Wat zijn nou de ruimtes dat het verplicht is en welke niet. Je wil natuurlijk niet onbewust een boete aan je broek hebben hangen omdat het niet duidelijk was voor jou, wanneer wel en wanneer je hem niet op moet. En het is ook erg krom dat je er een strafblad van kan overhouden.

En dan heb je ook weer het geval met uitzonderingen. Het is nu wel verplicht maar sommige mensen kunnen een uitzondering aanvragen. Dit heeft meestal een medische reden. Maar hoe moet je dan de winkel overtuigen dat jij een uitzondering hebt? Ik werk zelf in een bakker en ik zit ook met de vraag hoe zou ik mensen moeten weigeren te helpen als ze zonder mondkapje binnenkomen. Ik weet echt niet wat ik moet gaan doen. 

Ik vind de situatie zelf maar verwarrend en lastig.

Sinéad Power

Laten we vooral kappen met alleen maar klagen. In maart waren we enorm solidair en samenhorig. Dit ging al snel over en iedereen heeft vooral zijn of haar eigen mening en weinig ruimte voor een andere en of afwijkende mening. Ik vind vooral dat we moeten leven en laten leven. Als iemand om mij heen er anders in staat of over denkt zeker doen maar respecteer dan als ik afstand neem.

Mijn wereldje is sinds maart erg klein. Ik beperk mijn dagelijkse dingen en denk na wat ik doe en kom bijvoorbeeld zelden in de supermarkt. 

Ik vind het zo zonde dat we vooral veel nieuws horen en zien over van alles en nog wat maar inhoudelijk mis ik een duidelijk en eenvoudig overzicht wat welke maatregelen inhoud. Ik denk zelf maar zo alles wat niet thuis of bij m’n familie en of vrienden is… mondkapje op. Kleine moeite onwijs heftig en confronterend beeld maar als dit iets is waar wij alle aan kunnen bijdragen gewoon doen.

Iris Vermeulen

Zoals iedereen waarschijnlijk al weet, moet iedereen van 13 jaar en ouder sinds 1 december een mondkapje dragen.

Zoals iedereen waarschijnlijk al weet, moet iedereen van 13 jaar en ouder sinds 1 december een mondkapje dragen.

Mondkapjes zijn verplicht voor de volgende plekken: 

  • Openbare plekken die binnen zijn.
  • Scholen en onderwijs instellingen behalve bij basisscholen.
  • Contact beroepen.
  • In het openbaar vervoer.
  • Tijdens een vervoer met een touringcar.
  • In het vliegtuig en op luchthavens.

Kortom overal waar je meer mensen tegen komt, zoals op kantoor en supermarkten en nog veel meer plekken draag een mondkapje. 

Benjamin Wessels

Het is allemaal erg onduidelijk. Wanneer moet je wel je mondkapje dragen en wanneer niet. Ik heb een keer gelezen dat het makkelijk te onthouden was door te denken aan de volgende vuistregel: “Zie je de hemel niet, draag je mondkapje.”

Klinkt leuk en simpel, maar zodra je ook maar twee seconden hierover nadenkt, dan heb je hier natuurlijk niks aan.

Wanneer ik naar de Stada Stores ga in Breda en de Jumbo bezoek dan zie ik de hemel niet en moet ik mijn mondkapje op. Helder. Maar ga ik naar de stad of naar de markt, dan ben ik buiten en zie ik wel degelijk de hemel maar bevindt me wel in een openbare ruimte? Kortom, ik snap het niet meer.

Daarom is mijn mening dat je wanneer een mondkapje kan dragen, hier geen last aan ondervind je deze gewoon moet dragen. Nee, het voorkomt niet dat je ziek wordt. Het is niet voor jezelf maar wel voor degenen in jouw buurt die hier mogelijk wel profijt van hebben. Dus, waarom zou je moeilijk doen? Daarnaast in dit koude weer is niet eens zo’n straf om wat wind uit je gezicht te houden.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *