Hoe om te gaan met

Hoe om te gaan met

De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken. De gezelligste maanden die je samen met je familie en vrienden doorbrengt. Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, allemaal leuke dingen om naartoe te leven. Helaas zijn er ook die koude en donkere dagen waardoor mensen niet lekker in hun vel gaan zitten en wat zelfs kan leiden tot een winterdepressie. 2020 doet er een schepje bovenop, waardoor het niet mogelijk is om met veel mensen af te spreken. Je mag maar met personen samen zijn, waardoor je sociale kring kleiner wordt. Hierdoor stijgen het aantal mensen dat kampt met een winterdepressie.


Oorzaken

Een winterdepressie kan verschillende oorzaken hebben. Door de koude en donkere dagen gaan mensen minder naar buiten. Hierdoor krijgen zij minder frisse lucht en weinig zonlicht leidt tot een tekort aan vitamine D. Deze vitaminen zijn te koop bij de drogist. Ik slik deze pilletjes ook en koop ze bij het Kruidvat.

In de winter we meer tijd binnenshuis door. Naast de kou zijn er in de winter minder ‘leuke’ activiteiten in vergelijking met de herfst/lente/zomer. Wanneer de sociale contacten drastisch afnemen, kan dat leiden tot een winterdepressie. Mensen zijn sociale wezens (kuddedieren) die dus anderen om zich heen nodig hebben.

Gevolgen

De gevolgen van een winterdepressie kunnen grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Je kunt klachten krijgen op drie verschillende gebieden:

Psychische klachten: Bij psychische klachten hebben mensen vaak last van sombere gevoelens. Je voelt je schuldig en nutteloos en je voelt je slecht over jezelf en denkt ‘ik stel niks voor’. Ook kun je je leeg voelen en angstig voor dingen waarbij je dit voorheen nooit ervaarde. Je vindt niks meer leuk en je hebt ook geen energie om iets te gaan ondernemen.

Lichamelijke klachten: Bij lichamelijke klachten voel je je futloos. Je spieren voelen erg zwaar aan. Je hebt weinig eetlust, waardoor je afvalt. Het kan zijn dat je minder zin hebt in seks. Ook kun je je duizelig en trillerig voelen en kun je last hebben van hartkloppingen.

Gedragsklachten: Bij een winterdepressie kun je last krijgen van veranderingen in gedag. Het kan zijn dat je snel op je teentjes getrapt bent en dat je minder kunt verdragen. Ook kun je moeilijk besluiten nemen. Je bent veel aan het aarzelen of je iets wel of niet moet doen, etc. Je reactievermogen kan vertraagd zijn. Ook kan het zijn dat je wat minder snel praat. Alles gaat wat langzamer, omdat je er geen energie voor hebt.

Corona

Het coronavirus doet er in 2020 een schepje bovenop. Er zijn meer mensen die te maken krijgen met een winterdepressie. Dit komt, omdat Nederland zich aan de regels van het RIVM moet houden. Dit houdt in dat je niet meer dan drie mensen uit mag nodigen. Veel mensen werken thuis en sommigen verliezen hun werk wanneer bedrijven failliet gaan. Hierdoor zijn er meer mensen die zich slecht voelen en dus meer mensen kampen met een winterdepressie. Onder jongeren is een toename te zien. Dat zij hun vrienden niet meer zien en  niet meer kunnen afspreken in grote groepen, valt hen zwaar.

Tips

Wanneer je last hebt van een winterdepressie, praat er dan over met anderen, dit kan namelijk goed helpen!

Breng structuur in je dagen. Wanneer jouw dag minder rommelig verloopt, ruimt dat ook op in je hoofd.

Maak vaker een boswandeling. Van de frisse lucht en de geur van de bomen knap je op! Ook kan het helpen als je gezonder gaat eten. Zet jezelf ertoe aan om groenten te koken, wat vlees, etc. zodat jij alle voedingsstoffen binnenkrijgt.Hulpijnen
* De luisterlijn (voorheen sensoor) (0900) 0767
Je kunt ook chatten
*MIND korrelatie (0900) 1450 (ma t/m vrij 9.00 – 18.00 uur)
*Stichting 113 zelfmoordpreventie (0900) 0113 (dag en nacht bereikbaar)
* De Depressielijn, 088-5054334, bereikbaar
Ochtend: 10.00 uur – 12:30 uur;Middag 14:30 uur – en Avond: 19.00 uur – 21.00 uur


Door: Marloes Boon

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *