Hoe om te gaan met

Hoe om te gaan met

Quentie is een jonge meid van 21 jaar oud die volop in het leven staat. Van oorsprong een echt Limburgse maar inmiddels alweer 13 jaar wonend hier in het bourgondische Brabant. Ze woont in de Middellaan, een hechte buurt in het centrum van Breda. Ze is actief betrokken bij de buurt. Samen met haar moeder helpt ze iedereen die hulp nodig heeft. Ze werkt mee als redactielid van het “Typisch Middellaan” wijkkrantje. Hiervoor houdt zij leuke interviews met bewoners van de flat en wijk waar ze woont. 

Ze woont nu nog samen met haar ouders, twee honden Bono en Roxy, vogels Coco en Chanel en 2 vissen. Super gezellig natuurlijk, maar ze wil toch ook wel heel graag op zichzelf gaan wonen. Om dat te bereiken moet ze eerst een andere grote stap maken: financiële onafhankelijkheid creëren.

Momenteel vallen Quentie en haar ouders onder de bewindvoering. Dit houdt in dat hun geldzaken door een instantie worden geregeld. De reden waarom er gekozen is voor bewindvoering kan verschillen. Vaak is het een opstapeling van vervelende gebeurtenissen. Quentie en haar ouders krijgen per week een x bedrag dat zij kunnen gebruiken voor boodschappen, kleding of sparen. Voor de rest hebben zij geen omkijken naar inkomsten en uitgaven. Bewindvoering heeft dus zeker ook wel voordelen, vertelt ze. Voordat ze echt op eigen benen kan gaan staan, is het zelf beheren van haar geld waar ze naar streeft.

Een van de voordelen is dat de kans dat er ‘foutjes’ ontstaan heel erg klein is. Maar Quentie wil graag leren omgaan met haar geld. Dit is iets wat we allemaal moeten leren.

Om dit goed te doen gaat Quentie in kleine stapjes haar geld steeds meer zelf beheren. Ze wordt niet in het diepe gegooid. Eerst krijgt zij een eigen rekening en haar eigen betaalpas. Op deze manier zal zij leren hoeveel ze kan uitgeven en hoeveel geld ze overhoudt. Hiervoor zal begeleiding en hulp van de bewindvoering zijn.

Wanneer dit goed gaat, komt de volgende stap. Dit zal inhouden er weer een verantwoordelijkheid bijkomt. Ze kan bijvoorbeeld haar eigen verzekering gaan betalen of het abonnement van de telefoon. Op deze manier raak ze vertrouwd met vaste lasten: Kosten die je elke maand weer opnieuw moet betalen en waarvoor je dus geld apart moet zetten.

Dit proces zal zich herhalen totdat Quentie volledig financieel onafhankelijk is en zelfredzaam. Ze kijkt hier erg naar uit. Het is stap naar zelfstandigheid. En dan kan ze uiteindelijk met een gerust hart haar eigen plekje vinden binnen Breda. ‘Niet te ver van de Middellaan, hoor!’ vertelde ze. Ze houdt van deze buurt en wil graag bij haar ouders in de buurt blijven wonen. En bij haar hondjes Bono en Roxy!

Share This

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *